SkinPen® Microneedling 

SkinPen skapar kontrollerade mikroskador i huden för att på så sätt stimulera kroppens naturliga sårläkningsprocess, samtidigt som cellskador minimeras. Resultatet blir en effektiv återuppbyggnad av ärrvävnad, utan att den generella hudstrukturen påverkas.

Microneedling är en nålbehandling där tunna nålar av rostfritt stål penetrerar det översta hudlagret, man gör en kontrollerad skada på huden. Nåldjupet varierar mellan 0,25 mm – 2 mm beroende på behandlingsområde. Penetrationen av nålar (15 st) gör så att flertal mikrokanaler skapas i huden vilket resulterar till att kroppen tror att den är skadad och ökar därmed produktionen av kollagen och nya kapillärer bildas.

Kollagen bidrar till hudförnyelse vilket gör att hudproblem som bland annat rynkor, fina linjer och ärr kan minimeras. Resultatet av microneedling ger därför en jämnare, fastare och slätare hy med mera glow. Microneedling med SkinPen får endast utföras av legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare.

SkinPen är en relativt snabb och smärtfri behandling. Behandlingen brukar ta ca 25 min beroende på områden som ska behandlas? Oftast känner man lite mer obehag vid de mer beniga partierna på ansiktet. Vanligtvis utförs behandlingen med Emlakräm (bedövning), mycket behagligare, ej någon smärta alls knappt. Kom gärna osminkad.
 
Resultat och effekt
Föryngring och förbättring av hudens struktur genom reducering av fina linjer (rynkor), acneärr, ärr, vitiligo och ojämnheter. Andra effekter är reducering av stora porer samt minskar hudbristningar och pigmenteringar.

SkinPen®
SkinPen® är den första FDA-godkända och medicinskt CE-märkta microneedling penna. Det är en säker behandlingsmetod med utmärkta och kliniskt bevisade resultat. Den enda pennan som garanterar att smittspridning ej sker!
Kliniska studier - har visat att 80% upplever en förbättrad hudstruktur redan 1 månad efter första behandlingen och 90% upplever förbättring efter 6 månader. Relativt smärtfri behandling som tar ca 30 min och ger fina resultat på huden. För att uppnå maximalt resultat rekommenderas att upprepa behandlingen 3 gånger med 4 veckors mellanrum.
 
Varför använda skinpen?
SkinPen använder “kollageninduktionsterapi” för behandling av melasma – pigment-missfärgning av huden – samt ärr efter akne och operationer. Du kan tryggt lita på att behandlingen är säker, eftersom den utförs med den första godkända mikroneedling-pennan i världen som är såväl CE-märkt som ISOcertifierad. Allmän uppfräschning
·       Huduppstramning- och föryngring
·       Fina linjer och rynkor
·       Torr lysterlös hud
·       Stora porer, oren hud, acne
·       Milier, keratosis pilares
·       Pigmenteringar
·       Ärr – från vattkoppa, acne, kirurgi och brännskada
·       Hudbristningar
·       Alopecia
 
Kommer det att fungera för mig?
Till skillnad från de flesta andra alternativ är SkinPen kliniskt bevisad att fungera för både män och kvinnor med ljus till mycket mörk hudton. Dessutom har SkinPens mekaniska process en mindre peelende effekt på huden än kemiska peelingar. Om du behandlas i lämpliga intervall kan behandlingarna upprepas året om.
 
Är behandlingen säker?
SkinPens patentsökta och sterila engångsnålar har utvecklats med fokus på säkerheten. SkinPen är även omgiven av en BioSheath, som fungerar som en barriär som förhindrar korskontaminering mellan behandlingar. Det är tack vare dessa säkerhetsåtgärder som SkinPen är den första mikroneedlingpennan med FDA-godkännande i Sverige.

Kontraindikationer för behandling med SkinPen:
·       Blödarsjuka, behandling med blodförtunnande medicinering
·       Diabetes mellitus
·       Svår dermatit, psoriasis eller liknande
·       Aktiv Rosacea eller Acne
·       Pågående infektion / virus i huden ex. Herpes eller vårtor
·       Öppna sår
·       Hudcancer
·       Sklerodermi
·       Graviditet & amning
·       Pågående infektion i kroppen

Efter behandlingen
Direkt efter behandlingen syns ofta en lätt till kraftig rodnad, som ett bevis på att behandlingen har skapat en inflammatorisk process i huden, torrhet, stramar i huden, öm, kan flaga och lite brännande känsla som snabbt lägger sig. Mängder av tillväxtfaktorer har frigjorts och bidrar till nybildning av kollagen och elastin. Rodnaden brukar till större del lägga sig efter några timmar men kan vara upp till ett par dygn. Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter behandlingen (med undantag för nedanstående punkter).

De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter är torrhet, flagnande och en lätt rodnad. Injektionsbehandlingar bör undvikas på området 2 veckor före och efter utförd behandling. Kraftfulla hudvårdsprodukter/receptbelagda preparat bör användas med försiktighet dagarna efteråt. Du får med dig 2 tuber gel som du ska smörja med direkt efter behandlingen i 3-4 dagar.

För att undvika infektion/komplikationer bör du helt avstå från följande det första dygnet:
·       Hård fysisk träning
·       Du ska inte tvätta ansiktet med vatten på 24 timmar
·       Varma bad, jacuzzi eller bastu
·       Brun utan sol
·       Smink eller kraftfulla hudvårdsprodukter
·       Sol och UV-strålning
Försiktighet med sol är ett måste då huden är betydligt känsligare direkt efter en behandling och har därför lättare att bilda pigmenteringar om huden utsätts för UV-strålning. Grundtanken med SkinPen är dessutom att stimulera huden och öka dess egna produktion av kollagen och elastin, något som blir försämrat om man är oförsiktig med sol och UV-strålning. För optimalt resultat efter behandlingen bör man alltså dagligen använda sig av ett fullgott solskydd, oavsett väderlek och årstid.